Polonia Breda BCV Polonia

 

De 18 Poolse en 5 Nederlandse militairen liggen begraven op de erebegraafplaats op het oude kerkhof aan de Molenstraat.

De organisatie van de herdenking is in handen van de plaatselijke Bond van Wapenbroeders. Na de herdenking in de kerk en bij het oorlogsmonument op het Binckplein gaan de deelnemers naar het ereveld waar burgemeester van Alphen-Chaam een herdenkingsrede houdt. Na een dodenappèl worden kransen en bloemen gelegd bij de Poolse en Nederlandse oorlogsgraven. Leden van de Scouting en leerlingen van de basisschool helpen daarbij. Zie fotoreportage van de herdenking 2013.

                                              

 

 

De Stem. De bevrijder van Breda heeft zijn eigen tulp gekregen en donderdag krijgt die officieel zijn naam: de Generaal Stanislaw Maczektulp.

Donderdagmiddag wordt de tulp 'gedoopt'. Dat gebeurt tegelijkertijd in de Poolse hoofdstad Warschau en Breda, vaak 'de Poolse stad in Nederland' genoemd. Hier, op het Pools Militair Ereveld aan de Ettensebaan, rust sinds achttien jaar de pantsergeneraal, die Breda met zijn Eerste Poolse Pantserdivisie op 29 oktober 1944 bevrijdde, te midden van honderd tachtig Poolse gevallenen. Zijn zoon Andrzej en oud-strijder Roman Figiel plantten eind oktober tijdens de jongste bevrijdingsherdenking bollen van de nieuwe tulp op het generaalsgraf. Ook in Warschau werden bollen geplant. Die bloeien nu in beide steden.
In aanwezigheid van burgemeester Peter van der Velden en de Poolse ambassadeur Jan Borkowski doopt erekapelaan Slawomir Klim donderdag omstreeks 14.15 uur de generaalstulp na een kort gebed. Burgemeester en ambassadeur houden een toespraak en de harmonievereniging Oosterhout speelt de twee volksliederen alsook de Generaal Maczekmars.
In Warschau doopt Andrzej Maczek tijdens de koninginnedagreceptie op de Nederlandse ambassade zijn vaders tulp in aanwezigheid van ambassadeur Marcel Kurpershoek en Poolse veteranen. [klik om foto's te bekijken].